Afbeeldingsresoluties

DPI

De resolutie wordt aangegeven in dpi wat Dots Per Inch betekent. Dpi is het aantal puntjes per inch (2,54 cm) breedte van de afbeelding. Om de dpi te kunnen berekenen hebben we twee variabelen nodig. Te weten: het aantal pixels van de afbeelding en de breedte waarop de afbeelding zal worden opgemaakt/afgedrukt. Hoe dpi precies wordt berekend zullen we proberen uit te leggen aan de hand van de volgende voorbeeldsom:

Stel u heeft een afbeelding van 1200 pixels breed. Deze wilt u afgedrukt hebben op een breedte van 15 cm.
15 cm is 5,9 inch (15 ÷ 2,54) wat dus aangeeft dat u 1200 punten over 5,9 inch te verdelen heeft.
1200 punten gedeeld door 5,9 inch geeft het aantal punten per inch wat uitkomt op 203.
Uw afbeelding van 1200 pixels breed geeft op 15 cm breedte dus een resolutie van 203 dpi.

Dots kunnen in bepaalde programma's ook genoemd worden als pixels. Dan krijg je Pixels Per Inch (ppi) wat eigenlijk hetzelfde is als dpi.

Afhankelijk van welke type afbeelding u heeft en voor welke toepassing u de afbeelding wilt gebruiken, dient de afbeelding een bepaalde ideale resolutie (dpi) te hebben:

Afbeeldingen met teksten en dunnen lijnen

  • Afbeeldingen die tekst en/of dunne lijnen bevatten, moeten een minimale resolutie hebben van 600 dpi om er gedrukt mooi strak uit te zien. Is dit niet het geval, dan kan er een vorm van bitmapping ontstaan waardoor uw afbeelding onscherp wordt weergegeven.

Afbeeldingen met alleen beeld (foto's)

  • Afbeeldingen met daarop alleen beeld (foto's) moeten een minimale resolutie van 300 dpi hebben om bitmapping te voorkomen.

Beeldscherm

  • Op het beeldscherm hoeft uw afbeelding maar een resolutie van 72 dpi te hebben om scherp over te komen.

Let op dat u Dots per Inch niet verward met Dots Per Cm. Dots Per Centimeter is ook in te stellen in programma's als Photoshop maar moet u niet gebruiken. Een centimeter is immers een andere maatvoering dan een inch en daardoor zal u uw afbeelding aanleveren met een te lage resolutie en dat zou zonde zijn.

Voor afbeeldingen geldt eigenlijk altijd dat u deze in een zo hoog mogelijke resolutie aan moet leveren, maar niet groter als het origineel. Dat heeft geen zin. Ook geldt dat de te gebruiken afbeeldingen zo veel mogelijk als losse bestanden moeten worden aangeleverd. Op deze manier kunnen wij zorg dragen voor de hoogst haalbare kwaliteit.

Voldoet uw afbeelding niet aan de juiste resolutie?

Voldoet uw afbeelding niet aan de juiste resolutie of weet u de resolutie van uw afbeelding niet, dan is dat geen probleem. Wij controleren voordat we gaan drukken of printen of de afbeelding voldoende resolutie heeft voor een representatieve afdruk. Wanneer dit niet het geval is, dan zal er zeker even contact met u worden opgenomen.


« Afbeeldingen opslaan Digitaal aanleveren »